Chauffeursverhaal Henk van Hop Taxi – altijd rijden met plezier

Henk (61) heeft tussen zijn ritten door even de tijd gevonden voor een kort gesprek. Als eerste vertelt hij dat hij een speciale tactiek heeft om het ijs te breken. “Bij voorbaat ben ik chagrijnig, zo breek ik het ijs met mijn klanten. Je zou het niet verwachten, maar het werkt altijd! Men begint meteen een gesprek om je op te vrolijken.” Hij heeft een zoon, een dochter en is al vijfeneenhalf jaar werkzaam bij Hop Taxi. “Daarvoor werkte ik in de detailhandel. Zo was ik al gewend om met alle soorten klanten om te gaan, een vaardigheid die ik in mijn werk als taxichauffeur goed kan gebruiken.”

Enkele maanden werd 5,5 jaar

“Een paar jaar geleden kwam ik zonder werk te zitten. Helemaal niks doen, is niet mijn ding. Ik steek graag mijn handen uit de mouwen. Op een werkbijeenkomst kwam ik Richard van Hop Taxi tegen, we kenden elkaar al op een andere manier. Hij vroeg aan mij of taxichauffeur niets voor mij zou zijn. Zelf dacht ik het een maand of drie te geven, maar vanaf dag één vond ik het super leuk! Het is afwisselend werk, de tijd vliegt voorbij. Ik ga fluitend op mijn fiets naar Hop Taxi in Baarn, want ik heb oprecht plezier in het chauffeuren. En inmiddels zijn we nu ruim vijfeneenhalf jaar verder.”

Eigen winkeltje

“In dit werk moet je flexibel zijn en een brede rug hebben. Met mijn achtergrond in de detailhandel zit dat wel goed.” Henk praat met enthousiasme over zijn dagelijkse werkzaamheden. “Het voelt alsof ik in mijn eigen winkeltje rij. Ik word gestuurd op de achtergrond, maar de rest bepaal ik zelf. Je gebruikt in dit werk je eigen inzicht.”

Ritje Schiphol

Henk beschermt de privacy van zijn passagiers. Verhalen tijdens de taxirit blijven dan ook binnen de taxi. “Ritten naar Schiphol zijn eigenlijk altijd hetzelfde. Ik ben blij wanneer de passagier weer veilig thuis is en het ophalen op een goede manier is verlopen.” Hoe gaat dat dan in zijn werk? “Als eerste heb ik contact met de passagier wanneer deze zijn koffer van de band heeft gehaald. We stemmen samen af waar ik ze vervolgens ophaal met de auto. Ik heb dan een kaart bij me met ‘Hop Taxi Baarn’, zo ben ik duidelijk zichtbaar. Soms is het wel eens lastig, want parkeren is moeilijk op Schiphol, maar met goede communicatie tussen de passagier en mijzelf komt het altijd goed!”

Altijd glimmen

Op de vraag wat Henk het liefste in zijn werk doet, antwoord hij: “Mijn auto goed schoonhouden, zonder twijfel. Een auto moet gewoon schoon zijn. Passagiers dragen vaak lichte kleding en tijdens het uitstappen mag daar natuurlijk geen vuil op komen, ik neem dus ook de dorpels mee tijdens het schoonmaken. Na mijn pauze neem ik altijd even de tijd om de auto weer helemaal spik en span te maken. Zo haal ik ook nog eens een frisse neus, want je bent ook buiten bezig. Ik ben er trots op dat ik zo’n mooie en schone auto mag rijden.”